Positionering volgens paarden

Deze spiegel hield een kudde paarden mij voor (en nu kan jij er ook in kijken)

In de schuur van het huisje dat ik dit weekend huur, vind ik een fiets. Of eigenlijk vier. Een herenfiets, een mountainbike, een kinderfiets en een damesfiets mét slot en versnellingen. Terwijl ik in de tuin geniet van een borrelmoment met mezelf, borrelt er een idee op. Die fiets en ik gaan vanavond samen naar het strand. Ik drink mijn glas leeg, stop mijn lievelingstrui in mijn Pipi Langkous tas en fiets weg. De duinen in. Of eigenlijk: over. De versnellingen komen goed van pas.

 

Positionering volgens paarden

In een flits zie ik een roodomrand driehoekig verkeersbord met daarop 10% staan. Ik zoef naar beneden en zie in de verte bruinen stippen. De stippen vormen zich om tot paarden. Een kudde wilde paarden! Verspreid langs de rand van het fietspad, over het fietspad en in de duinen. Volwassen paarden, veulens, moedige paarden die op het fietspad staan, verzorgende paarden die bij hun veulens blijven, een paard dat wat verder bij de kudde vandaan staat en graag op zichzelf is (vermoed ik), een paard dat met een ander paard knuffelt… ze staan op verschillende plekken.
 

Ik zie het in een flits, tegelijkertijd flitst er een gedachte door mijn hoofd. Een metafoor. Want wat paarden doen, doen wij ook. Wij zijn niet alleen maar mens. Of man, vrouw of kind. En ook in je werk ben je niet alleen maar die adviseur, coach, manager of ondernemer. Je bent misschien wel de dappere manager, zoals het paard dat op het fietspad staat. Wellicht ben je de afgezonderde adviseur, die eerst de zaak van een afstand bekijkt en alles overweegt voordat je advies uitbrengt. En misschien ben je wel de verzorgende ondernemer die succes en gevoel combineert.

Ook in een kudde kan je jezelf zijn
 
Mijn punt: als je liever niet gezien wil worden als een kuddedier maar gezien, gevraagd en erkend wil worden om wie je bent, draag dan uit wie je bent. Dat klinkt misschien lastig, maar dat hoeft het niet te zijn. Als je mij al langer volgt of kent, weet je dat ik praktisch ben.
 

Praktische tip

​​Daarom deze praktische tip: claim een bijvoeglijk naamwoord. Een woord dat typisch jou is. Omarm het woord en zet dat in je voor positionering en je zichtbaarheid. Bijvoorbeeld dapper, verzorgend, positief, inspirerend, bedachtzaam, energiek, liefdevol, oplossingsgericht, persoonlijk, meelevend, empathisch, betrokken, nuchter, dromerig, avontuurlijk… en zo kan ik nog wel even door gaan.

 

Rol pakken

Ook in een kudde kan je jezelf zijn. Je rol pakken. Die kudde kan je familie zijn, maar ook een kudde vol concurrenten. Om maar iets te nomen. Denk je eens in wat er gebeurt als jij jezelf laat zien als de dapperste, nuchterste, avontuurlijkste, inspirerendste, persoonlijkste of positiefste adviseur/manager/ondernemer/coach. Precies: je onderscheid je van de kudde. Je pakt je plek, je rol en je trekt mensen aan die zich in je herkennen. Daarom: laat jezelf zien en horen. In jouw klanken en jouw taal. Een taal die past bij jouw woord.

 

Kies je woord en laat het effect van dat woord doorklinken in je uitingen
 
Bijzonder eigenlijk, wat er in een split second tijdens een fietstochtje door de duinen naar het strand door je hoofd kan dansen. Vol gedachten fiets ik naar het strand, waar ze samen met de zee volop verder stromen en ik van de zonsondergang en een heerlijke bouillabaisse en een glas Spaanse Verdejo geniet. ​
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 + 8 =

© Copyright - Mieke Verhoef