intro schrijven tips

Zo schrijf je een briljant intro

Waarschijnlijk ben je het met mij eens dat een pakkend intro noodzakelijk is voor je blog, artikel, post en mailing, maar dat het schrijven van dat briljante intro lang niet altijd even gemakkelijk is. Maar, als ik je nu eens zeg dat een pakkend intro schrijven ook heel makkelijk kan? In dit blog deel ik de gouden formule met je.

APP- Gouden formule

De gouden formule voor de eerste zinnen die je lezer de tekst in trekken, nieuwsgierig maken en verleiden om verder te lezen is de APP-formule: Agree, Promise en Preview. In de eerste zin zet je in op de bevestiging, in de tweede zin doe je een belofte en in de laatste zin geef je een voorbeeld, de teaser. Dit is de technische, en weinig beeldende, uitleg. Daarom geef ik je drie (de oplettende lezer ontdekt er vier) voorbeelden.

1. De verzekeraar

In het eerste voorbeeld ontkracht ik een stigmatiserend imago vanuit de waarden van een verzekeraar:

Agree: Waarschijnlijk ben je het met mij eens dat het financiële imago van verzekeraars niet zo vriendelijk is.
Promise:
Maar, als ik je eens uitleg dat wij als coöperatieve verzekeraar geld teruggeven aan de maatschappij?
Preview: In dit blog deel ik met je hoe wij in 2019 al € X (still counting) aan mens en maatschappij hebben teruggegeven.

2. De yogaschool

In het tweede voorbeeld ontkracht ik een algemeen beeld over yoga vanuit het DNA van een yogaschool.

Agree: Ongetwijfeld deel jij met mij dat yoga voornamelijjk populair is onder hippe, lenige en zweverige mensen.
Promise: Maar, als ik je nu eens vertel dat ook veel ‘gewone’ en niet zo hippe, lenige en zweverige mensen yogalessen volgen?
Preview: In dit blog lees je hoe ik de nuchterste yogaschool run en al sinds 1978 yogalessen aan heel gewone mensen geef.

3. De financieel adviseur

Ben jij een financieel adviseur en help jij klanten bij het afsluiten van de juiste arbeidsongeschiktheidsverzekering? Gebruik dit voorbeeld eens:

Agree: Waarschijnlijk ben je het met jij eens dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP’ers een dure verzekering is.
Promise: Maar wat als ik nu zeg dat er ook voor ZZP’ers een goede en betaalbare arbeidsongeschiktheidsverzekering is?
Preview: In dit blog lees je hoe je als ZZP’er een goede en betaalbare AOV afsluit.

Werkboek

Dit laatste voorbeeld staat ook in mijn werkboek ‘Claim je online podium’, waarin je nog veel meer praktische schrijftips vindt. Het APP-intro is een waardevolle formule waarmee je heel eenvoudig een aantrekkelijke intro schrijft. Maak de vertaling maar eens naar jouw product, dienst of onderwerp. Ik ben heel benieuwd hoe een pakkend intro schrijven nu voor je is! Laat je het mij weten?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee + een =

© Copyright - Mieke Verhoef