jezelf voorstellen

Twee manieren om jezelf voor te stellen (plus: dit is waarom ik de naam van mijn man niet gebruik)

Jezelf voorstellen. Iets vertellen. Over jezelf. Voor een ander kun je het waarschijnlijk prima. Vertellen wie hij is en wat hij doet. Maar als iemand je vraagt iets over jezelf te vertellen, dan is het een stuk lastiger. Daarom geef ik je in dit blog twee voorbeelden, ontdek je waarom ik de naam van mijn man niet meer gebruik en geef ik je vijf tips.

Jezelf voorstellen

Oké, jezelf voorstellen. Dat kan op verschillende manieren. En grote kans dat je het iets meer catchy wilt dan:

‘Ik ben Mieke Verhoef, getrouwd met Wim, we hebben twee kinderen (Sofie van 11 bijna 12 en Sepp is 10). Ook hebben we twee poezen. Ik ben ondernemer, moedig mensen voor zichzelf op te staan door uit te dragen en te doen wie zij écht zijn zodat zij hun verlangens gaan leven en zich daardoor veel gelukkiger en energieker voelen. Ik vind mijn ontspanning in hardlopen (bij voorkeur door de duinen en over het strand), pilates, lange wandeling maken (weer door die duinen) en verder kook, schrijf en lees ik graag.’

De andere manier

Niet zo catchy toch? En, eerlijk. Dit had misschien in grote lijnen ook jouw ‘verhaal’ kunnen zijn. Ik kan mijn verhaal ook anders vertellen. Lees maar:

Hi, ik ben Mieke Verhoef. Al had ik mij tot twee jaar geleden voorgesteld als Mieke Fransen – Verhoef. Niet dat ik gescheiden ben hoor. We zijn al twintig jaar happy together en genieten volop van onze tieners. Toch heb ik de naam van mijn man losgelaten. De afgelopen jaren ben ik nogal veranderd. Of eigenlijk, dichter bij mezelf gekomen. Toen ik stopte met mijn baan en koos voor het ondernemerschap deed ik dat vanuit het verlangen om zelf te bepalen wat ik wanneer wilde doen. Ik wilde uit de ratrace, het niet meer doen zoals het hoort. Ik wilde doen wat ik écht ik leuk vind. Niet meer in de file. Niet meer die lange dagen maken. Meer thuis, meer schrijven, meer mijn zin doen. Dus zo verruilde ik het hoogste gebouw van een industrieterrein in Diemen voor mijn zolder. Nog altijd hoog, maar eerlijk… ik werd ongelukkig.

Mijn wereld werd klein. De muren kwam op mij af. Opdrachtgevers bepaalden mijn agenda. Nee-zeggen en voor mezelf opkomen was nog steeds niet mijn sterkte kant. Ik voelde mij nog steeds gevangen in de verwachtingen. Als ik echt wilde doen waar ik blij van werd, had ik iets te overwinnen: mijn verantwoordelijkheidsgevoel naar de verwachting van de ander. En mijn onzekerheid. Ik gedroeg mij als een kameleon, paste mij aan elke omgeving aan omdat ik dat als kind zo gewend was. Zo viel ik niet op. En dat deed ik nog steeds. Met als nadeel dat het mij flink onzeker had gemaakt. Want hoe kan je als je altijd op de mening van de ander vertrouwt, op jezelf vertrouwen? Dus, zoog ik als een spons alles op wat ik kon vinden en lezen over mindset, ondernemen en persoonlijke ontwikkeling. Zocht naar vrouwelijke ondernemers met een flink track record. Zij waren waar ik wilde zijn. Liet mij door hen coachen. En langzaam ging ik het steeds meer op mijn manier doen. Op mezelf vertrouwen. Ik transformeerde van een kameleon naar iemand die zichzelf zag. Waar ik het vroeger van mijn man liet afhangen of ik die blauwe of groene jurk kocht, kocht ik nu een pak dat mijn man betitelde als ‘het is net alsof je van de zwarte markt komt’.

In een korte tijd ben ik persoonlijk veranderd en vooral gegroeid. Ik zeg nu nee tegen opdrachten waar ik niet blij van word en doe waar ik écht zin in heb. De zin in mensen naar bovenhalen en daar zinnen aan geven. Ik moedig mensen aan uit te dragen en te doen wie zij echt zijn, door hun verhalen en inzichten te delen en daardoor gelijkgestemden en die droomklanten aan te trekken. Want ik geloof dat de wereld dan zoveel mooier is. Als iedereen echt zichzelf is.
Daarom help ik mijn klanten hun verhaal te ontdekken, uit de mist van hun missie naar de zin van hun bestaan zodat zij doen en uitdragen wie zij echt zijn en daarmee van betekenis zijn voor anderen. En daarom stel ik mij nu voor als Mieke Verhoef. Dat is wie ik in de basis echt bent.

Even benieuwd, welk van deze versies komt meer bij jou binnen en wat doet het met je?

5 Tips

Een aantal tips voor jou als iemand je vraagt iets over jezelf te vertellen:
• Maak er een verhaal van
• Voeg emotie toe
• Vertel de verandering die je doormaakte
• Ga voor herkenbare elementen
• Stel jezelf kwetsbaar op
Met name die laatste kan spannend zijn. Dat weet ik (en jij weet nu waarom ik dat weet). Maar toch, dit laatste punt zorgt dat je verhaal binnenkomt, wordt onthouden en doorverteld.

Kwetsbaar opstellen

Jezelf kwetsbaar opstellen is een signaal naar je luisteraars dat je mens bent. Emotie is het enige verschil tussen mensen en robots. Mensen doen zaken met mensen. Probeer mensen daarom te raken door je pure zelf te zelf te zijn. Dan trek je de mensen aan die jij echt verder kan helpen en waar jij oprecht blij van wordt. Dat is waar de magic happens en waardoor jouw energie en geluk volop stromen. Verrijk elkaar. Dat begint bij je verhaal.

Vind je dit lastig? Dit najaar start New Business Storytelling, daarin ontdek je de strategie waarmee je door jouw verhaal business aantrekt. En natuurlijk ga je aan de slag met jouw verhaal en de verhalen die daaruit voortvloeien. Zodat je altijd sterk uitdraagt wie je bent en waar je voor staat. Of dat nu op de zeepkist, op social media, op je website, die netwerkbijeenkomst of dat feestje is. Lekker toch?

Meer weten? Doe een vooraanmelding, dan neem ik contact met je op en vertel ik je meer.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × 2 =

© Copyright - Mieke Verhoef