Mieke Verhoef

Zo is je stem laten horen echt niet spannend

Je stem laten horen. Zeggen wat je vindt, voelt of (nog spannender) verlangt. Jezelf uiten, kan best eng zijn. Helemaal voor een publiek. Online, op social media. Of offline, in die zaal. Nee, dan kun je beter in je veilige cirkel blijven. Want daar is het vertrouwd. Kennen de mensen je. Kun je  gewoon lekker jezelf zijn. Toch? Of toch niet? In dit blog lees je hoe je jouw stemkleur ontdekt en hoe je die uitbundig laat klinken.

Nadelige veiligheden

Laten horen dat jij er bent. Vertellen waar je voor staat, jezelf uitdragen of gewoon waanzinnig je podium pakken: op de voorgrond treden is niet iedereens ding. Hoeft ook niet. Doe vooral wie je bent. Waar je blij van wordt en wat je verlangt. Jezelf niet uiten en laten horen voelt misschien veilig, maar het heeft ook nadelen. Want:

  • Speel je dan stiekem verstoppertje?
  • Houd je jezelf dan klein?
  • Laat je je leiden door angst?

Helpende vragen

Ik wil je graag een andere kant laten zien en een spiegel voorhouden. Denk maar eens na over deze vragen:

  • Wie zegt dat het buiten je veilige cirkel niet veilig is?
  • Wie zegt dat je ook buiten je veilige cirkel jezelf niet kan zijn?
  • Wie zegt dat het makkelijker is om je mond te houden?

Dit is wat ik leerde

Jezelf uiten en de wereld laten wat je doet en wat je verlangt, hoeft niet spannend te zijn. Echt niet. Ik kan het weten. Want ik was dat stille meisje. Liet maar al te graag de beurt aan mij voorbij gaan. Gaf het woord aan anderen. En hield bij mij wat ik voelde en bedoelde. Totdat ik ontdekte dat het echt spannend is. Je hoeft eigenlijk maar een ding te doen. En dat is jezelf zien (en een beetje slim nadenken over wat je wel en niet zegt). Als jij jezelf ziet, weet wat je wilt, voelt en waar je onderweg naartoe bent, dan is elke boodschap en elke uiting er een uit je hart. Wat kan je gebeuren als jij je hart laat spreken, jouw verhaal vertelt en jouw boodschap de wereld in slingert?

Zal ik het je zeggen?

 

Hier is je bevestiging: je stoot mensen af. Absoluut. Je stoot de mensen af die jou zien groeien en opstaan maar niet (meer) naast je willen staan. Mensen gaan ook zeker over je praten. Maar dat is allemaal niet zo belangrijk. Want: je weet nu dat angst je kleinhoudt en je het zwijgen oplegt. En dat was nu net de bedoeling. En de mensen die niet meer naast je willen staan, je niet zien in je ontwikkeling en je niet stimuleren, die bevestigen je angst. En daar ging je niet meer door laten leiden, toch? Exact.

Shift van angst naar vertrouwen, keer naar binnen daar vind je jouw verhaal voor de buitenwereld. Een verhaal dat je helpt in nieuwe business, je sterkt in je boodschap en je zijn. Zodat die belemmerende buitenwereld niet zo binnenkomt maar juist gelijkgestemden (lees: die waanzinnig leuke klanten) aantrekt.

Waanzinnige aantrekkingskracht

Er gebeurt nog iets. Iets wat je wel zal aanspreken. Als jij uitdraagt wie je bent, wat je wilt, vindt, voelt en verlangt, trek je mensen aan. Gigantisch ook. Gelijkgestemden. Mensen die op eenzelfde manier in het leven staan. Ook die verlangens, gevoelens en energie hebben. Mensen die op je zitten te wachten. Je stem willen horen. Voelen dat je boodschap klopt, doordat je je hart laat spreken. Zich herkennen in je verhalen, ervaringen en verlangen naar je inzichten. Je trekt gelijkgestemden aan omdat ze verder kunnen helpen. En jij hun.

 

Dat is wat mij betreft waar het leven voor bedoeld is. Elkaar helpen. Help jezelf daarom jezelf zijn en uiten.

Jouw verhaal

Vind je dat lastig? De deuren van New Business Storytelling zijn open! Daarin reis ik een stukje met je mee. Zodat jij de juiste woorden vindt voor je zin, een waanzinnig verhaal hebt en jij je niet langer verstopt maar klaar bent om uitzinnig van de daken te schreeuwen wie je bent en wat je te doen hebt. Zodat ook jij waanzinnige mensen en klanten aantrekt om samen verder te groeien in jullie reis.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × twee =

© Copyright - Mieke Verhoef