zin in jezelf ontdekken

5 Vragen die je helpen je zin te ontdekken

Lekker gevoel is het hè, als iemand je gevoel of idee bevestigt? Als dat stemmetje in je hoofd je niet tegenspreekt? Als je goedkeuring krijgt te doen wat je voorstelt? Wij mensen zijn kuddedieren. Leven graag samen. De hang naar bevestiging is iets natuurlijks. Maar tegelijkertijd kan het ook enorm remmend zijn voor je geluk, ontwikkeling en succes. Hoe ga je om met de stem van anderen, je belemmerende stem en de stem in je die écht gehoord wil worden. En hoe ontdek je wat die stem je wil vertellen? Deze vijf vragen helpen je jouw zin ontdekken. 

Belemmerende stemmen

Je kent hem wel. Die stem van dat figuurtje op je schouder, de stem van je bezorgde moeder of tegen je opkijkende kennis. De stem die zegt dat je iets niet moet doen. Hieronder geef ik je een aantal voorbeelden van zo’n stemmetje. Misschien herken je er een (of meer).

• Ik heb de opleiding niet, dus ik maak geen enkele kans op die functie
• Wie zit er nu op mij te wachten?
• Ik mag niet falen
• Ik heb helemaal geen tijd om naast mijn baan iets voor mezelf op te zetten
• Ik ga niet opschalen in mijn bedrijf, want het is slecht om veel geld te verdienen

Klein

Als je die overtuigingen denkt, voelt of uitspreekt, houd je jezelf klein. En als je omgeving inderdaad bevestigt dat het beter is om niet op een andere functie te solliciteren, je van je ouders hebt meegekregen dat goed geld verdienen vies is (terwijl je de wereld er mooier mee kan maken door maatschappelijke doelen te steunen), je door je perfectionisme niet de guts ontwikkelt om te vallen en vooral weer op te staan: ja dan houd je jezelf klein.

Vuur

En dat is zonde. Want door jezelf klein te houden, groei je niet. En… ergens diep in jouw wakkert een klein vuurtje dat wil vlammen. Dat vlammetje heeft zuurstof nodig. Luisteren naar je negatieve overtuigingen en de mening van de ander, is als verkeerde brandstof voor je auto. Het helpt je niet verder.

Geef jezelf wat jij nodig hebt: de juiste brandstof.

Daarom geef ik je wat stof om je te helpen branden. Een artikel dat ik een tijd geleden schreef maar dat nog altijd actueel is. Het gaat over hoe je als vrouw de worsteling met de mening van de ander wint. En ja, ook als je man bent is het artikel absoluut het lezen waard. Je ontdekt vanzelf waarom. Lees maar.

Brandstof

De brandstof die je nodig hebt om te vlammen, de wereld te verlichten en te verwarmen zit al in je. Het is je verlangen. Je brandend verlangen maakt dat je energie door het dak gaat en je motor op volle toeren draait om te doen wat je te doen hebt. Noem het je purpose, je zielsmissie, je zin. Het is dat wat je drijft en waarin je kennis, ervaring en talent samenkomen.

Zin

Maar, hoe ontdek je nu wat je te doen hebt? Je zin ontdekken, is een avontuur op zich. Het avontuur van je leven. Dat bedoel ik niet zo demotiverend als het misschien overkomt (‘Moet ik dan echt wachten totdat mijn leven over is voordat ik weet wat ik te doen heb?’ Natuurlijk niet!). Daarmee bedoel dat ik dat de zin met je mee verandert. De zin van jezelf en dat van je bedrijf. Wat je te doen hebt, is niet in  beton gegoten. Je zin is het zaadje in je voedingsbodem. Bij veel ondernemers valt die zin samen. Je bestaanszin is doen wie je bent. Maar goed, hoe ontdek je dat?

Spiegel

Je zin ontdekken is makkelijker dan je denkt. Wat je nodig hebt zijn goede vragen en een spiegel. En als het even kan iemand die je die vragen stelt en die spiegel voorhoudt. Want je ‘zin ontdekken’ is veelal je blinde vlek. Het is wat voor jou vanzelfsprekend is, het gaat over de hobbels die je in je leven genomen hebt en waar je anderen mee kan helpen.

In positioneringsessies die ik met ondernemers en professionals houd, stel ik daar onder andere deze vragen:

  1. Wat gaat voor jou vanzelf?
  2. Welke hobbels heb je genomen?
  3. Welke inzichten deed je op?
  4. Waarvan maakt je hart een sprongetje
  5. Waarvoor kloppen anderen bij je aan?

De antwoorden op deze vragen helpen je jouw zin ontdekken en de stemmen die je belemmeren in wat je te doen hebt, het zwijgen op te leggen. Deze vragen helpen je luisteren naar je eigen stem. Ook jij kan dit. Stel jezelf deze vragen en kijk in de spiegel. En als je wilt, kijk, denk en spiegel ik met je mee.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negen + 8 =

© Copyright - Mieke Verhoef