Online identiteit

Online zichtbaar jezelf zijn: 5 tips (en 10 verdiepende vragen)

‘In het echt ben je precies hetzelfde’ en ‘Alsof ik je al jaren ken’. Het zijn zinnen die je na online netwerken bij een eerste ontmoeting in real life eigenlijk wil horen. Het zijn zinnen die bevestigingen dat je online identiteit gelijk is aan wie je in het écht bent. Is jouw online identiteit gelijk aan wie je werkelijk bent? Je persoonlijkheid vangen in woorden, je zichtbaarheid en je uitingen: het kan lastig zijn. Daarom in dit blog tips zodat je online en offline persoonlijkheid een zijn én die real life ontmoeting voor je gesprekspartner als een feestje van herkenning voelt.

Online identiteit

Oké, Facebook. Of: feestboek. Posten wat je beleeft. En dan vooral die toffe dingen op die nog toffere plekken om andere toffe mensen te imponeren door te laten zien hoe tof jij bent. Overtrokken natuurlijk maar je snapt wel wat ik bedoel. Jij bent je Facebook-profiel, maar in veel gevallen is je Facebook-profiel jou niet. Je online identiteit is vaak een weerspiegeling van je geweldigste, leukste, tofste, gaafste leven. Niet je eigenzinnigste leven. Je échte leven. Voor je zogenaamde Facebook-vrienden, je oud-klasgenoten, je penvriendin van vroeger en je allereerste liefde van wie je af en toe het profiel nog checkt, kan het prima werken. Maar voor je zakelijke jij, werkt het niet. Als je zichtbaar jezelf wil zijn, ook niet. Als je klanten wil aantrekken door jezelf te zijn, ook niet. Als je wil verbinden uit je hart, ook niet.

Identiteit kwijt

Maar, wat laat je dan zien? Of eigenlijk; wie? Komt ie, geen wereldnieuws, niet schokkend ook, maar gewoon heel plat en eerlijk zoals het is: jij. Laat jezelf zien. Maar goed, wat vormt jouw identiteit dan? Heb je dat duidelijk voor jezelf of ben je misschien, door de invloed van Facebook, je identiteit kwijt?

Zonder zelfkennis, ben je een kennis van jezelf.

Zelfkennis

Als je de brug tussen online verbinden en in real life verbinden zo smooth mogelijk wil maken, is het belangrijk dat je zichtbaar jezelf bent. Zelfkennis is hiervoor de sleutel. Want zonder zelfkennis ben je een kennis van jezelf. Stel jezelf daarom vragen, zoals:

  1. Wie ben ik?
  2. Wie wil ik zijn?
  3. Ben ik wie ik wil zijn (ook online)?
  4. Wat zijn mijn talenten?
  5. Welke ervaringen en vaardigheden kenmerken mij?
  6. Waar weet ik veel van?
  7. Welke karaktereigenschappen vormen mij?
  8. Welke verandering wil ik zien?
  9. Waar sta ik voor?
  10. In welke woorden, zinnen en zin vang ik mijn gevoel?

Zichtbaar jezelf zijn: 5 tips

De bovenstaande tien vragen helpen je bij het hervinden van jezelf en waar je onderweg naartoe bent. De next step is ook online zichtbaar jezelf te zijn. Hoe pak je dat aan? Vijf pijlers, dit zijn ze:

1. Praat

En dan bedoel ik niet zozeer praten met anderen. Natuurlijk kun je je omgeving uitvragen hoe zij jou ervaren en wat jou tot jou maakt. Maar, de volgende tip helpt je nog meer ook online jezelf zijn. Namelijk: praat tegen je dictafoon. Heb je inspiratie, een bepaald gevoel of een plan? Spreek het in op je dictafoon. Dit is je goud. Het zijn namelijk jouw woorden. Een woordenstroom die je schrijvend misschien niet bij kan houden. Spreek het daarom in. Luister het op een rustig moment na en schrijf dan mee. Dit zijn jouw woorden, je schatkist voor je online zichtbaarheid. Voor je updates en blogs, waarmee je online verbindt. Door deze tip gebruik je zowel online als offline dezelfde woorden en ben je waar dan ook je eigenzinnige jij.

2. Luister

‘When you talk, you are repeating what you know, but when you listen, you learn something new’,  het is een quote van de Dalai Lama. Prachtig vind ik hem. Wat je uit deze quote kan halen, is: luister naar anderen maar ook naar jezelf. Word stil, mediteer en luister wat je hart je wil vertellen. In dit blog ga ik uitgebreid op deze tip in.

3. Schrijf

In je dagboek, in je mooie notitieboek of in je journal. Bijvoorbeeld door jezelf een vraag te stellen. Denk aan: ‘Welke hobbel heb ik in mijn leven genomen en welk inzicht bracht mij dat?’ Zet de timer op twintig minuten en schrijf non-stop door. Blijf schrijven. Ook als je het even niet meer weet. Laat je gedachten stromen en de woorden komen. Ook dit zijn jouw woorden en inzichten, die je voor je online zichtbaarheid en identiteit kan inzetten.

4. Verbind

De bovenstaande drie tips helpen je bij het vangen van je woorden, zinnen en je zin. Als je die helder hebt, sla je de brug naar je publiek. Waar ligt je ideale klant wakker van en wat is zijn of haar verlangen? Maak dat inzichtelijk en los dat op vanuit jouw woorden. Hoe? Door pakkende updates te maken.

5. Claim

Hoe je de woorden en updates uit tip vier verspreidt, is aan jou. Misschien heb je wel een heerlijke stem voor een podcast, ben je een geboren presentator en is video jouw middel of is schrijven wat je past. Kies een middel en zet die sterk in. Vervolgens kun je heel eenvoudig de vertaling maken om je gekozen middel breder uit te rollen. Hoe je dat doet vertel ik je graag. Stuur mij vooral een berichtje, als je daar meer over wil weten.

6. Bonus tip: show up!

Je hebt je zin, woorden en zinnen. Je kent de problemen en verlangens van je publiek en je hebt je middel gekozen. Je bent ready to rock. Tijd voor je grote show up. Jij bent je merk. Jouw merk, jouw persoonlijkheid. Laat jezelf zien. Ook al is video niet jouw middel en heb je gekozen voor het geschreven woord, kies ook dan altijd voor een foto bij je update. Mensen doen namelijk zaken met mensen. En door jezelf te laten zien en horen, trek je gelijkgestemden aan. En precies dat is het feestje van herkenning waar ik in het intro over schreef.

Conclusie

De brug tussen online contact en offline contact sla je het gemakkelijkst door simpelweg jezelf te zijn. Vind je dat lastig, je eigenzinnige jij te uiten, stel jezelf dan verdiepende vragen zoals de tien vragen in dit blog. Keer naar binnen, voordat je naar buiten gaat. Zo geef je uiting aan je binnenste door de woorden en gevoelens die jou tot jou maken. En tot slot, laat zien wie je écht bent. Pas dan geef je je publiek de kans om de echte jij te leren kennen, verloopt het online netwerken als vanzelf over in jullie offline kennismaking en zegt je gesprekspartner na die eerste ontmoeting inderdaad tegen je: ‘Je bent in het echt precies hetzelfde, het is alsof ik je al jaren ken’.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 + 15 =

© Copyright - Mieke Verhoef