voor jezelf kiezen

Voor jezelf kiezen: zo wordt het veel makkelijker

Ken je het gevoel, dat je iets doet maar waarvan je in hart weet: ‘dit is het niet’ en waarvan je gevoel zegt: ‘ik word hier niet blij van’. Maar… toch blijf je het doen. Want, nee-zeggen is toch best heel lastig. Voor jezelf kiezen ook. Net als iemand teleurstellen overigens. Het is net alsof je het ‘uitmaakt’. Voel je wat ik bedoel? Herken je het of zit je zelf misschien ook in z’n situatie? Lees dan vooral door.

Droom

Je leeft de verwachtingen (want: ‘Zo hoort het toch?’) maar je droomt je verlangens. ‘Je bent de dromer van de droom die je leven is’, schrijft Gabby Bernstein in haar boek ‘Het universum staat achter je’. Hoe zou het voelen als je je droom leeft en dat waar je niet meer blij van wordt, loslaat?

Zuurstof

Dan ontstaat er ruimte voor wat je wél wil.

Het vuur dat zoveel zuurstof van je vraagt, maak je uit zodat je het vuur van je brandend verlangen meer zuurstof kan geven

Brandend verlangen

Het is mijn brandend verlangen om duizenden mensen aan te moedigen hun eigenzinnige zelf te zijn en uit te dragen. Ik wil dat je opstaat voor wie je van binnen echt bent. Doet wie je bent. Vertelt wie je bent. Ik geloof namelijk dat je eigenzinnige jij laten zien, het mooiste is wat je kan geven. Aan jezelf en aan de wereld.  Van betekenis zijn voor anderen door te leven vanuit je hart.

Ruimte

Ondanks mijn brandend verlangen, durfde ik mijn droom niet volledig te leven. Want hé: die opdrachtgever is zo blij met mij. En hé: ach, wat zijn nou die vier uur in de maand? Vier uur waarmee ik mijn brandend verlangen kan voeden! En dan heb ik het nu alleen over de tijd. Stel je voor wat er gebeurt als je het niet alleen in uit je agenda kan halen,  maar ook uit je hoofd. De ruimte die er dan ontstaat …

Pleaser

Dit voelde ik de afgelopen tijd heel sterk. Ik pingpongde tussen de verwachting en de ruimte om te doen wat ik echt wil (jou aansporen jezelf te zien, want je mag gezien en gehoord worden). In mijn hart wist ik het antwoord. Mijn gevoel bevestigde het ook. Maar toch: de drempel van de pleaser was hoog. Heel hoog. Toch deed ik het. Maakte ik de call. Legde ik uit hoe het is. Dat het niet meer matcht: de opdracht en dat wat ik te doen heb.

Gouden reactie

De reactie van mijn opdrachtgever was goud. Waar ik een diepe zucht als vertaling van de teleurstelling verwachtte en vragen als ‘Hoe moeten we nu verder’, zei ze: ‘Miek, als het niet meer matcht moeten we stoppen. Fijn dat je zo eerlijk bent. En natuurlijk vind ik het jammer. De samenwerking was heel fijn. En de collega’s waren te spreken over de woorden die je voor hun schreef.

Dankbaar

De ruimte en de dankbaarheid die ik na deze zeven minuten voelde, waren geweldig. Opkomen voor jezelf en bij jezelf blijven, is te gek. Dat besefte ik ook deze zeven minuten weer.

Leven is veranderen

‘Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit te werken’, zegt Gandhi. Het is de spreuk die ik al jaren leef. En die ik een beetje heb aangepast naar:

Als je doet wie je bent, hoef je nooit te werken

De opdracht was toen leuk. Voelde niet als werk. Maar leven is veranderen. En zo verandert ook de invulling van ‘doen wat wie je bent’. Die opdracht ben ik niet meer.

Doe wie je bent

Zit jij in een opdracht, baan, relatie of leefstijl waar je niet blij van wordt? Ben eerlijk naar jezelf. Hak de knoop en ben vervolgens eerlijk naar je gesprekspartner. Kies voor jezelf. Voor de bevrijding. Voor de ruimte om te doen wie je bent.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × 1 =

© Copyright - Mieke Verhoef