doe wie je bent

Doe wie je bent

‘Doe wie je bent’, ik zeg het steeds vaker. En niet zonder reden. Er zijn namelijk twee groepen mensen. Een groep mensen die doet wat ze doet. Gewoon, omdat het zo is gelopen. En een groep mensen die doet wat ze doet omdat een diep verlangen hun drijft. Als je nu eerlijk naar jezelf bent, in welke groep deel jij jezelf dan in? En bij welke groep wil jij horen? Hebben we niet allemaal een vlammetje in ons dat om zuurstof vraagt? De zuurstof van gezien en gehoord worden om volop te vlammen? Daarover gaat dit blog.

Energie

Het verschil in energie tussen de twee groepen is gigantisch. Het verschil in vertrouwen ook. De tweede groep is op een missie. De drempel over naar de stip op de horizon. Doet waarvan ze dacht dat ze het niet durfde. De eerste groep blijft in de veiligheid en vertrouwdheid van het gebaande pad. Omdat het al jaren zo gaat. Omdat het is wat het is.

Heb een paar vragen voor je:

 • Als jij eerlijk bent, doe je dat wie je bent?
 • Wat doe jij het allerliefst en doe je dat ook dagelijks?
 • Wat heb jij doorleeft waarmee je anderen kan helpen?
 • Hoe maak jij vanuit je eigenheid de wereld voor jezelf en voor anderen mooier?

Meet Sara

Ik neem je even mee. Een situatie die hoogstwaarschijnlijk niet onbekend voor je is. Want we kennen allemaal wel zo’n iemand. Laten we haar voor Sara noemen. Sara is 35, ze heeft de opleiding commerciële economie gedaan. Ze is sales manager bij een interieurmerk, werkt 32 uur per week, heeft 3 kinderen en houdt flink wat ballen in de lucht. Schrijven is wat ze eigenlijk het allerliefst doet. Als kind al. Ze trok zich graag terug op kamer. Schreef schriften en later Word-documenten vol. Haar ouders wuifden het weg. Want ‘als schrijver kan je geen droog brood verdienen’. Dus is Sara iets veiligs gaan doen. Ze heeft het verstand van haar ouders gevolgd. Om hun niet teleur te stellen. Ze doet niet wie ze werkelijk is. Ze voelt zich niet gezien en niet gehoord. Ze voelt zich klein gehouden maar tegelijkertijd enorm de drang om te schrijven. Maar de hypotheek, de kinderen etc. Ze past zich aan. Berust. Misschien later, als de kinderen groot zijn.

We kennen allemaal wel een Sara. Misschien ben jij wel jij Sara. En voel jij:

 • Je ongezien
 • Je ongehoord
 • Klein gehouden
 • Onderdrukt
 • Opgekropte gevoelens
 • Onrustig
 • Laag in je energie

Stel je voor, dat Sara wél zou gaan schrijven. Wel zou doen wie ze is, al is het maar een halve dag per week, hoe zou ze zich dan voelen?

De mening van de ander

Voor jezelf kiezen, is enorm spannend. Want:

 • Wat zal iedereen wel niet van mij denken?
 • Mijn omgeving belemmert mij
 • Ik heb hier geen tijd voor
 • Ik mag dit niet van mijzelf
 • Hoe moet ik dat betalen?
 • Het zit in mijn patroon
 • Zo ben ik niet

Het zijn zomaar wat belemmerende overtuigingen. Weet: voor elk probleem is een oplossing. Jouw verlangen, jouw vlam heeft zuurstof nodig. Zo geef jij jezelf de zuurstof om te doen wie jij écht bent. Jij bent de schrijver van jouw verhaal. Je kan blijven doen alsof je geen inkt hebt, je kan wegblijven lopen voor jezelf maar wie ben je dan?

Kies jij voor jezelf of kies jij voor wie je denkt te moeten zijn?

Voor jezelf kiezen is spannend. I know. Blijven doen wie je denkt te moeten zijn, is uitputtend. Het is een energielek. Kiezen voor jezelf is een enorme energieboost. Je straalt, staat vol in je kracht en bent een magneet. Wat kies jij?

Jouw verhaal

Passen in een plaatje omdat het zo hoort, velen doen het. Prestaties leveren en perfect zijn voor anderen om erbij te horen. Hierdoor heb je continue de bevestiging van anderen nodig. Dit maakt weglopen voor wie je werkelijk bent, killing voor je eigenwaarde. Je toetst elke keer of je het wel goed doet. Of je nog wel in het plaatje past. Je bent een buitenstaander van je eigen verhaal. Je bent jezelf niet. Je doet niet wie je bent. Stel je voor dat je dat wél doet. Dan vaar je op je eigen gevoel. Op je eigen vertrouwen. Op je zelfvertrouwen. Ontwikkel jezelf om vol vertrouwen jezelf te zijn.

Erbij horen

Ergens bij willen horen, is iets natuurlijks. Iedereen heeft die behoefte. Iedereen wil het. Iedereen doet het. Maar is iedereen ook oprecht zichzelf? Authentiek? Ik vind dat John Mayer het mooi verwoord in het nummer I guess I just feel like:

 

I guess I just feel like
I guess I just feel like
Nobody’s honest
Nobody’s true
Everyone’s lying
To make it on through
I guess I just feel like
I’m the same way, too

Bij jezelf weggaan om ergens bij te horen, doen wat anderen ook doen zodat je werkelijke jij niet gezien wordt, wat brengt je dit? Je kan het ook omdraaien. Doe wie je bent. Voel de energie. Straal. Bruis. Ervaar de de magnetische werking. Door te doen wie je bent hoef jij niet ergens bij te horen. Mensen willen bij jou horen.

Omring jezelf met de juiste mensen

Kiezen voor jezelf is zo gaaf. Je gaat aan. Jezelf omringen met de juiste mensen, helpt je. Hiermee bedoel ik mensen met dezelfde interesses, worstelingen en eenzelfde energieniveau. Mensen die de shift hebben gemaakt. Niet om erbij te horen. Om je te inspireren. Mensen die jou door hun ervaringen en energie helpen om te doen wie jij bent.

Shift maken

Je kan zelf de shift maken van de eerste groep naar de tweede groep. Het klinkt misschien enorm spannend. Maar onthoud: er is één iemand die verantwoordelijk is voor jouw geluk en dat ben jezelf. Het diepe verlangen dat jij in je voelt, wil gezien en gehoord worden. Door jou. Als jij jezelf gaat zien, kan je die shift maken.

Wereld mooier maken

Maak de wereld door te doen wie je bent. Verrijk anderen door jezelf te zijn. De shift is magisch. Door te kiezen voor jezelf, kiezen mensen bewust voor jou. Voor de pure jij. Door te zijn wie je écht bent en weten dat je goed bent zoals je bent, sta je vol in je cirkel van kracht en zelfvertrouwen. En daarmee ben je een magneet voor positieve energie. Ontdoe je van je kameleonenhuid, laat je slachtofferrol los. Ben die held. Neem de leiding over je leven. Zie jezelf. Omring jezelf met de juiste mensen. Doe wie je bent.

 

PS: Vind je het lastig of spannend om voor jezelf te kiezen? Ik doe nu wat ik eerder niet durfde. Als ik het kan, kan jij het ook! Wil je een keer sparren? Let me know. Ik ben er voor je.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

elf − 9 =

© Copyright - Mieke Verhoef