product promoten

Product promoten: 15 tips

Ze gingen niet bepaald als warme broodjes, deze kadetjes met zaad. Oprecht, ik moest een aantal keer knipperen toen mijn ogen op dit kaartje vielen. Dochterlief vroeg waarom ik een foto van de bolletjes maakte. Ik mompelde iets over werk. Bij kinderen kun je daar nog mee wegkomen. Bij consumenten hoef je dat niet te doen. Die willen duidelijkheid. Transparantie. Maar ook niet té, zo blijkt uit de voorraad sesambolletjes. Of kadetjes met zaad, om bij de termen van de warme bakker te blijven. Blijf jij ook met voorraad zitten? In dit blog geef ik je 15 tips om je product te promoten. 

Grap?

Wat de warme bakker die nacht had uitgespookt, ik weet het niet. Hoe de bui was van de winkelmedewerkster die voor het krieken van de dag dit kaartje voor de sesambolletjes plaatste, weet ik evenmin. Hebben de bakker en zij het samen leuk gehad? Is het een grap? Als taalnerd die niet vies is van wat dubbelzinnigheid, kon ik deze grap wel waarderen. Maar hoe de rest van het broodkopende dorp daarover dacht, getuigt de voorraad sesambolletjes na lunchtijd. Dat kan beter.

5 p’s

Marketing draait om een verzameling p’s. Dit zijn de 5 belangrijkste:

 1. Product
 2. Prijs
 3. Plaats
 4. Promotie
 5. Personeel

De bakker faalde hoe dan ook op 2 punten met zijn ‘kadet met zaad’:

 1. Wat voor product is het? De tekstuele promotie schept verwarring
 2. De promotie

In dit blog ga ik in op de promotie. Hoe promoot je een product?

Product promoten: stap 1

Een product promoten start bij de USP ook wel de STE. Stel jezelf deze vragen:

 1. Wat is het onderscheidend vermogen (unique selling point) van mijn product/ waarom doe ik wat ik doe en hoe doe ik dat (beSTE, goedkoopSTE etc.)?
 2. Welk probleem lost mijn product/dienst op voor mijn klant?

De antwoorden op deze vragen vormen samen jouw magic spot. Denk voor de promotie van je product vanuit je magic spot. Dan ga je in op de problemen en vragen van je publiek benaderd vanuit de merkwaarden van je bedrijf. Neem Volvo. Als je aan het automerk denkt, dan denk je automatisch aan veiligheid. Denk je aan Zara dan denk je aan high fashion voor lage prijzen. Merken als Volvo en Zara zetten voor de promotie van hun producten in op hun magic spot. Dan klopt het namelijk. Ben je geloofwaardig en word je een autoriteit.

15 X je product promoten

Je magic spot helpt je bij het bedenken van invalshoeken en het maken van de juiste content voor het promoten van je product. Wil je jouw product promoten? Hieronder een handig lijstje met 15 manieren waarop je dat kan doen:

 1. Los het probleem van je klant op en maak daar content over
 2. Verstuur nieuwsbrieven en bouw een e-mailbestand op
 3. Stel je op als autoriteit en werk met een contentstrategie, zodat alle content die je maakt klopt met jouw magic spot
 4. Stel een social media strategie op en post relevante en aansprekende updates
 5. Doe aan SEO en dus ook linkbuilding
 6. Blog actief over je product en daaraan gerelateerde onderwerpen
 7. Doe een onderzoek en verstuur een persbericht met daarin de uitkomsten van het onderzoek
 8. Sponsor evenementen
 9. Reik een award uit
 10. Werk met influencers
 11. Maak how-to of DIY-filmpjes en post die op je Youtube-kanaal
 12. Haak in op het nieuws of actualiteiten
 13. Start een challenge
 14. Geef presentaties of verspreid demo’s
 15. Ga op een beurs staan

Stap 2: Bouw een band op met je publiek

Tip: kies niet 1 van deze 15 tips. Zet ze naast elkaar in of maak combinaties. Zo versterken ze elkaar. Een onderzoek, persbericht en linkbuilding gaan perfect samen.  Net zoals het opstellen van een contentstrategie en het oplossen van de problemen van je klant. En actief bloggen en inhaken op actualiteiten ook. Misschien valt het je op, alle tips hebben een overkoepelend effect: een band opbouwen met je publiek vanuit je magic spot. Het is de onderliggende boodschap van dit blog. Investeer in het opbouwen van een band met je publiek. Het werkt voor je. Denk aan de worth of mouth. De beste en goedkoopste promotie ever.

Stap 3: KIFS

En tot slot, keep it f*cking simple. Zorg dat je in je communicatie zo duidelijk mogelijk bent. Tip voor de bakker: ‘tarwe sesambollen 4 stuks €1,45’ is een betere tekst voor het kaartje dan ‘kadet met zaad’. Duidelijk en het roept geen vragen op. Over wat voor zaad bijvoorbeeld.

Hulp nodig?

Vind je het lastig om jouw producten te promoten? Je UPS en STE te bepalen? In kaart te brengen welke problemen van klanten jij oplost? Heb je geen idee hoe je een contentstrategie opstelt of vind je het lastig om je ideeën te vertalen naar verbindende content? Ik help je graag. Neem gerust contact met voor een vrijblijvend strategiegesprek. Ik help je graag. Net zoals ik dat ook voor Geldmaat, Uitvaartverzekeringwijzer.net, Jaap, Huislijn, Verf en Nh1816 doe.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee + zeventien =

© Copyright - Mieke Verhoef